Fishspaal Bergen
Image default
Hobby en vrije tijd

Hoe vang je een karper

NU de dagen weer wat kouder worden, is het heerlijk om langs de waterkant je hengel uit te gooien. Zeker in het najaar bijten de vissen goed. Kleed je dan ook lekker warm aan en ga goed voorbereid op pad om de grootste vissen aan de haak te slaan. Met name karper vissen is steeds meer in trek. Het is dan ook een hele uitdaging om deze vissoort aan je haak te slaan. In het najaar gaat de karper een reserve aanleggen voor de koude winter die voor de deur staat. Hij is minder kieskeurig met zijn voer en eet lekker door. Wil jij weten hoe je een karper vangt? Lees dan verder.

De juiste visplek

Allereerst is het belangrijk om een goede visplek op te zoeken. In principe vind je de meeste karpers in wat troebel water. Zoek hier dan ook je visstek. Denk hierbij aan overes of meeren of aan de zijkanelen van grote rivieren. Karpers zoeken hun voedsel tussen riet, waterplanten of kroos. Als je hier in de buurt een plekje zoekt, heb je meer kans dat er een karper rondzwemt. Ga je vissen op water waar veel hengels worden uitgegooid? Dan is het verstandig een plekje op te zoeken waar nog niet veel vissers je voor zijn gegaan. Vaak herken je deze plekken aan dichtbegroeide struiken. De voorgelopen en platgetreden paadjes moet je dus zien te vermijden.

Het juiste aas

Uiteraard is het aas één van de belangrijkste onderdelen van het karpervissen. Het is belangrijk om je aas aan te passen aan het seizoen. Boilies kun je het hele jaar door gebruiken als karper aas, maar waar je in het voorjaar beter licht verteerbare boilies kunt gebruiken, zijn het in het najaar de boilies van vismeel beter geschikt. Boilies hebben een harde krokante buitenlaag. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende diameters. Er zijn ook kleine pop up boilies te koop. Deze karper pop ups blijven drijven en zijn daarmee juist weer heel geschikt voor wateren met zachte bodem. Je kunt de boilies namelijk wat hoger aan je lijn plaatsen en zo op laten vallen tussen al het andere aanwezige voedsel. 

Voorspelbaar gedrag

Karpers zijn hele voorspelbare vissen. Het is dan ook verstandig een logboek bij te houden. In dit logboek beschrijf je al je sessies. Schrijf bijvoorbeeld waar je hebt gevist, wat de weersomstandigheden waren, hoe de montage was en welk aas je gebruikt hebt. Vergeet ook niet om de resultaten te vermelden. Doordat de karpers erg voorspelbaar zijn, kan dit handige informatie zijn voor een volgende keer.