Fishspaal Bergen
Image default
Vervoer en transport

Hoe werkt een taximeter?

Maak je regelmatig gebruik van een taxi? Je bent dan vast wel eens benieuwd geweest naar hoe de taximeter eigenlijk werkt. Hoe wordt de prijs berekend en wat bepaalt de uiteindelijke kosten van je rit? In dit artikel gaan we hier eens goed naar kijken. Lijkt het je leuk om meer te leren over dit onderwerp? Lees dan verder!

Wat is een taximeter?

Laten we beginnen met een korte introductie. Een taximeter is een apparaat dat is geïnstalleerd in de meeste taxi’s om de kosten van een rit nauwkeurig te meten en weer te geven. Het is eigenlijk een soort klok die de tijd en afstand van de rit bijhoudt en op basis daarvan de prijs berekent. Op deze manier kunnen passagiers de kosten van hun rit in realtime volgen.

Hoe meet een taximeter de tijd?

De eerste factor die de prijs van een taxirit beïnvloedt, is de tijd. De taximeter houdt de tijd bij die je in de taxi doorbrengt. Dit gebeurt door middel van een interne klok die nauwkeurig de minuten en seconden telt. Elke minuut dat je in de taxi zit, wordt meegenomen in de berekening van de ritprijs. Dit geldt ook voor eventuele wachttijden, zoals bijvoorbeeld bij verkeerslichten of in de file. De tijd wordt meestal weergegeven op het display van de taximeter, zodat je kunt zien hoe lang je al onderweg bent.

Hoe meet een taximeter de afstand?

Naast de tijd houdt de taximeter ook de afstand van de rit bij. Dit wordt gedaan met behulp van een snelheidssensor die verbonden is met de wielas van de taxi. Elke rotatie van het wiel wordt geregistreerd en omgezet in een afstandsmeting. Door de afgelegde afstand te combineren met de tijd, kan de taximeter de snelheid van de taxi berekenen en op basis daarvan de totale afstand van de rit bepalen. Zo kan de meter een nauwkeurige prijs per afgelegde kilometer berekenen.

Hoe wordt de ritprijs berekend?

De uiteindelijke ritprijs wordt berekend aan de hand van een basis starttarief dat de kosten voor het instappen en de eerste kilometers dekt. De taxi meter registreert de tijd en afstand vanaf het moment dat de taxi begint te rijden. Extra kosten, zoals voor bagage of speciale standplaatsen, kunnen worden toegevoegd. Het tarief per kilometer kan variëren afhankelijk van de locatie en het type taxi. Het display van de taximeter toont de huidige ritprijs, waardoor je gemakkelijk je budget kunt beheren en kunt beslissen wanneer je wilt uitstappen.