Fishspaal Bergen
Image default
Woning en Tuin

Opruimen en schoonmaken, hate it or love it!

We willen het allemaal, en sommigen meer dan anderen: je huis netjes houden! Misschien voelt het soms alsof er een tornado door je huis is gegaan: net als je alles netjes hebt draai je je om en kun je voor je gevoel weer opnieuw beginnen! Vooral met kinderen is het een hele kunst om alles in huis netjes en opgeruimd te houden. Gelukkig zijn er veel manieren die jou kunnen helpen om orde en structuur in huis aan te brengen.

Breng een systeem aan

Zo zijn er verschillende schoonmaakschema’s die jou kunnen helpen om, bijvoorbeeld, op maandag de badkamer op te ruimen, dinsdag de keuken enzovoorts. Ook zweren sommige mensen bij het van-boven-naar-onderen werken, waarbij je bij wijze van spreken op zolder begint en systematisch naar beneden werkt. Maak voor jezelf een lijstje wat jij dagelijks, wekelijks, maandelijks en jaarlijks wil schoonmaken. Als je hier hulp voor nodig hebt hoef je je niet te schamen om een schoonmaakster in te huren. Je hebt het vaak immers al druk zat in de huishouding, en een beetje hulp kan een groot verschil maken! Of misschien investeer je liever in goede spullen, zoals een goede (stoom) stofzuiger, swiffer of schoonmaak robot. Wat voor jou werkt is het belangrijkste. We delen een aantal tips die we veel krijgen, voor degenen die van schoonmaken houden of er juist een enorme hekel aan hebben.

Verdeel het werk

Een andere tip die we vaak voorbij zien komen is het betrekken van alle gezinsleden bij het schoonmaakproces. Vooral kinderen kunnen dit erg leuk vinden, het is natuurlijk alleen soms wel de vraag of alles schoner of juist viezer wordt met hun hulp? Tip: motiveer kinderen om schoon te maken en op te ruimen door ze te belonen met stickers, i-pad tijd of buitenspeeltijd. Kleine klusjes zoals schoenen rechtzetten en laaghangende deurtjes schoonmaken zijn perfect voor kleuters. Vaak vinden ze het erg leuk om je te helpen, en zo leren ze ook een stukje verantwoordelijkheid.

Stel je verwachtingen bij

Je verwachtingen bijstellen is een tip die we van veel moeders kregen: als je minder hoge eisen stelt aan jezelf en je huis voelt het niet als een teleurstelling als de vloer even niet schoon is, of de woonkamer een bende. Het hoeft niet allemaal perfect te zijn, een huis is bedoeld om in te wonen, niet om het perfecte plaatje te zijn! Zorg voor een huis waarin jij je fijn voelt, ook al betekent dat misschien dat het soms een rommel is.

Zorg voor voldoende opbergruimte

Natuurlijk is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende opbergruimte hebt voor al je spulletjes. Een opbergkast, maar ook andere opbergmeubels kunnen je hierbij helpen. Zo berg je makkelijk en snel alles op wat je niet nodig hebt. Een mooi opbergmeubel is bovendien een verrijking voor het interieur van je huis.

 

Welke tip ga jij gebruiken?