Fishspaal Bergen
Image default
Bedrijven

Sterilisatie hond, wel of niet doen?

Moet je je hond wel of niet laten steriliseren? Dat is een bijzonder belangrijke beslissing die u voor uw hond maakt. Wat moet u zich er nu precies bij voorstellen en waar moet u rekening mee houden?

Steriliseren of castreren?

Dit kan best verwarrend zijn omdat deze termen nog erg regelmatig door elkaar worden gebruikt, ondanks dat er een heel groot verschil tussen zit. Castreren houdt in het onvruchtbaar maken van een hond door geheel of gedeeltelijk de voortplantingsorganen van een hond weg te nemen.

Onder steriliseren wordt verstaan dat een hond onvruchtbaar wordt gemaakt door het onderbreken van de eileiders van een teef of de zaadstrengen van een reu. Technische gezien worden dus zowel een reu als een teef gecastreerd.

Voordelen steriliseren

Over het algemeen worden teefjes twee keer per jaar loops. Vaak gaat dit gepaard met bloedige uitvloeiing. De hond zal gedurende een week of twee, drie loops zijn en kan in die periode gedekt worden. Als belangrijkste redenen voor een baasje om voor sterilisatie van de hond te kiezen zijn daarom dan ook het vloeien en voorkomen van opdringerige reuen.

Nadelen steriliseren

Na de sterilisatie van de hond krijgt de hond een andere energiebalans. Er moet met name tijdens het eerste jaar extra op de lichaamsconditie gelet worden omdat er anders een grote kans is dat het dik wordt.

Ook is er een kleine kans op karakterveranderingen. En als dit al voorkomt maakt het de teefjes over het algemeen iets levendiger. Mocht het teefje op jonge leeftijd wat dominante trekjes vertonen moet er rekening mee gehouden worden dat dit nog iets toeneemt.

Sterilisatie hond Eindhoven