Fishspaal Bergen
Image default
Onderwijs

Van muziekproject tot cultureel zelfportret

De veelzijdigheid van kunsteducatie

Met kunsteducatie kun je echt alle kanten op. Misschien is dat ook wel wat er zo ontzettend leuk aan is: welke onderscheidende eigenschap of welk uniek talent een leerling ook heeft, er komt altijd een moment dat juist dát aangesproken wordt en maakt dat een leerling helemaal tot zijn of haar recht komt. Muziek, dans, theater, beeldende kunst en digitale media: in een breed cultureel lesprogramma komen al deze disciplines aan bod.

Dans en muziek

Dans en muziek zijn perfecte kunstvormen om leerlingen te prikkelen om zichzelf op een positieve en creatieve manier te uiten. Tijdens een muziekproject of een dansworkshop leren ze om naar elkaar te luisteren en samen te werken om tot een spetterend eindresultaat te komen. Want of je nou samen drumt, zingt of een choreografie instudeert: als je niet op elkaar afgestemd bent, zie je dit natuurlijk meteen terug in het eindresultaat.

Plankenkoorts

Je zou in eerste instantie waarschijnlijk denken dat het de geboren entertainers zijn die het meest tot hun recht komen tijdens het instuderen van een voorstelling met de hele klas: maar misschien zijn het wel de verlegen leerlingen die uit hun schulp kruipen om voor één keer in de spotlight te stappen die uiteindelijk als de grote winnaars uit de bus komen tijdens het opvoeren van een theater- of muziekvoorstelling. Hoe dan ook is met de hele klas een spetterend spektakel neerzetten natuurlijk een ervaring om nooit te vergeten.

Dit ben ik

Hoe ouder de leerlingen worden, hoe beter ze in staat zijn om kunst en cultuur te gebruiken om te reflecteren op wij zij zijn en hoe zij zich verhouden tot de samenleving. Dit doen ze natuurlijk heel expliciet tijdens het maken van een cultureel zelfportret in het kader van Culturele Kunstzinnige Vorming. Bijvoorbeeld door zelf een rap, podcast of beeldend kunstwerk te maken waarin zij uitdrukking geven aan waar zij op dit moment staan én waar ze graag naartoe willen.

https://www.kleinkunstig.nl