Fishspaal Bergen
Image default
Dieren

Wat zijn de beste vogels voor taxidermie?

Taxidermie is een fascinerende kunstvorm waarmee u de schoonheid van de natuur kunt behouden en tentoonstellen. Maar bij het kiezen van de beste vogels voor taxidermie zijn er veel factoren om rekening mee te houden. Van de keuze van het juiste type vogel en de voorbereiding voor de montage, tot de laatste handelingen zoals het schilderen van details en het in elkaar zetten van een display, zal deze blogpost onderzoeken wat bepaalde vogels beter geschikt maakt voor taxidermie dan andere. We bespreken ook de noodzakelijke stappen die nodig zijn om een vogel goed voor te bereiden op de montage. Aan het eind van dit bericht zult u beter begrijpen welke vogels het meest geschikt zijn voor taxidermie

Verschillende soorten taxidermie vogels.

Opgezette vogels zijn er in een grote verscheidenheid van vormen, maten en kleuren, waardoor ze populaire zijn. Veel gebruikte soorten in taxidermie zijn jachtvogels zoals fazanten, eenden, korhoenders en kalkoenen; watervogels zoals ganzen en zwanen; zangvogels zoals kardinalen en blauwe gaaien; en roofvogels zoals haviken en uilen. Elk type vogel heeft zijn eigen unieke kenmerken die hem ideaal maken voor het kunstenaarschap van een taxidermist.

Wilde vogels

Wilde vogels worden vaak gekozen omdat ze kleurrijk zijn met ingewikkelde verenpatronen die er geweldig uitzien als ze in de juiste houding worden bewaard. Wilde vogels hebben ook een sterk lichaam met een goede spierdefinitie, wat bijdraagt aan de realistische esthetiek van het eindproduct. Watervogels vormen een unieke uitdaging voor taxidermisten vanwege hun lange nekken, poten met zwemvliezen en ingewikkelde vliegveren op hun vleugels. Zangvogels kunnen moeilijk te prepareren zijn, maar als ze goed worden geprepareerd kunnen ze verbluffende resultaten opleveren met levendige kleuren en delicate details zoals oogringen of kuiven die de kopveren sieren. Roofvogels zijn meestal groter dan andere vogelsoorten en vereisen meer vaardigheid van een ervaren taxidermist om proportioneel te behouden, maar hun intense ogen maken hen tot boeiende montages wanneer ze met succes zijn voltooid.

De voor- en nadelen van elk type vogel.

Bij het selecteren van een vogel voor montage is het belangrijk om zowel de voor- als nadelen van elk type vogel te overwegen om het best mogelijke resultaat van uw project te krijgen:

  • Wilde vogels – Pro: Kleurrijk verenkleed maakt ze zeer aantrekkelijke montages als ze eenmaal klaar zijn; nadeel: Veren kunnen in de loop der tijd minder goed houden door het zware gebruik tijdens het jachtseizoen.
  • Watervogels – Pro: Lange nekken geven deze vogels extra dimensie; nadeel: Vliegveren kunnen moeilijk zijn voor beginners of onervaren taxidermisten.
  • Zangvogels – Pro: Delicate kenmerken bieden mogelijkheden voor fijn detailwerk; nadeel: kleuren kunnen snel vervagen als ze niet goed worden behandeld.
  • Roofvogels – Pro: Intense uitdrukkingen trekken de aandacht van de kijkers; nadeel: grote afmetingen vereisen een grotere vaardigheid van de vakman om een realistische afwerking te krijgen.

Vogels voorbereiden op taxidermie.

Het villen van een vogel voor taxidermy is een van de belangrijkste stappen bij het prepareren van vogels voor montage. Dit proces vereist veel aandacht voor detail en een zorgvuldige mesbehandeling, omdat de veren, de huid en het vet van de vogel moeten worden verwijderd. Eerst moet je al het zichtbare vet rond de nek en borst verwijderen. Vervolgens snijdt u voorzichtig de huid rond de vleugels weg met een scherp mes of scalpel. Zorg ervoor dat u wat extra materiaal overlaat langs de rand van elke vleugel, zodat ze goed kunnen worden bevestigd tijdens de montage. Zodra alle huid is verwijderd, kan het nodig zijn een tang of pincet te gebruiken om de resterende veren van moeilijk bereikbare plaatsen zoals rond de ogen en de snavel te verwijderen. Tenslotte verwijdert u bloed of weefsel op het lichaam van de vogel met warm water en een borstel voordat u hem grondig afdroogt met een doek of papieren handdoek.

Reinigen, drogen en bewaren van de vogel.

Zodra uw vogel volledig is gevild en ontdaan van alle bloed- en weefselresten, is het tijd om hem grondig te drogen voordat u hem conserveert voor taxidermische doeleinden. Om dit te doen, plaatst u uw vogel in een ruimte met een goede luchtcirculatie, maar zonder direct zonlicht; anders kan uw exemplaar beschadigd raken door overmatige blootstelling aan hitte terwijl de veren en de huid uitdrogen. Eenmaal volledig opgedroogd (wat enkele dagen tot twee weken kan duren), brengt u een royale laag van heldere acryl emulsie kit aan over beide zijden van uw specimen met behulp van een spuitbus of een verfkwast totdat het gelijkmatig is bedekt over het gehele oppervlak; dit zal helpen beschermen tegen vochtschade terwijl het ook zorgt voor langdurige conservering kwaliteiten wanneer u klaar bent met het monteren van uw stuk in display vorm later.

Bewaar tenslotte uw geconserveerde exemplaar in een ondoorzichtige container gevuld met zaagsel; dit zal verdere bescherming bieden tegen vochtschade en tegelijkertijd stofdeeltjes op afstand houden totdat u klaar bent voor de definitieve montage tijdens het opzetten van de taxidermie, indien gewenst door de eigenaar.

Montage van de vogel voor taxidermie.

Zodra de vogel is gevild, gedroogd en geconserveerd, is het tijd om te beginnen met het taxidermie proces van het monteren van zijn lichaam en veren. De belangrijkste stap in dit proces is het voorbereiden van de houding en positie van de vogel. Dit kan worden gedaan door enkele botten te manipuleren, zodat ze correct worden geplaatst voor een naturalistisch uiterlijk. Als u bijvoorbeeld een uil monteert, moet u zijn vleugels in een gespreide positie brengen, zodat u ze op uw displaybord of -basis kunt bevestigen.

De kenmerken van de vogel instellen en de vleugels bevestigen.

De volgende stap in het opzetten van een taxidermie vogel is het zetten van de kenmerken zoals ogen, snavel, poten enz., met behulp van de juiste maat technieken, zodat elk kenmerk realistisch lijkt zodra het gemonteerd is. Nadat alle kenmerken op hun plaats zijn gezet is het tijd om de vleugels op hun juiste plaats te bevestigen met draden of speciale lijm die speciaal voor taxidermie doeleinden is ontworpen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de veren in dit stadium op de juiste plaats zitten, omdat een verkeerde plaatsing invloed kan hebben op hoe realistisch het resultaat er na afloop uitziet. Als alles goed is gezet, is het tijd voor de laatste afwerking voordat u uw creatie tentoonstelt!

De laatste handelingen voor taxidermie opgezette vogels.

Zodra de vogel is gemonteerd in de gewenste houding, kunnen taxidermisten beginnen met het schilderen van de details van hun werk. Er bestaan vele technieken waarmee een kunstenaar een levensechte weergave van een vogel en zijn kleuren kan creëren, waaronder droog borstelen en airbrushen. Bij droog borstelen worden vele lagen verdunde verf met een stijve borstel aangebracht, terwijl bij luchtpenseelen perslucht wordt gebruikt om de verf te verstuiven en op het oppervlak te spuiten. Beide technieken vereisen enige vaardigheid en oefening voordat je ze onder de knie hebt, maar ze zijn essentieel voor het bereiken van realistische resultaten bij het schilderen van taxidermische vogels.

Het in elkaar zetten van de display.

De laatste stap bij taxidermie is het monteren van de afgewerkte vogel in een display. Dit kan variëren van eenvoudige montages zonder achtergrond tot uitgebreide displays met gesimuleerde vegetatie en habitats. Bijvoorbeeld, een eendenmonster kan worden omgeven door riet, gras en andere watervogels zoals boomstammen of rotsen om een esthetisch aantrekkelijke presentatie van de natuurlijke omgeving van de vogel te creëren. Taxidermisten kunnen ook kiezen voor accessoires zoals gesimuleerde waterribbels of stenen die kunnen worden gebruikt om textuur en kleur aan de display toe te voegen. Uiteindelijk is het samenstellen van de uiteindelijke display een kwestie van persoonlijke voorkeur en creativiteit; sommige taxidermisten geven de voorkeur aan een minimalistische aanpak, terwijl anderen graag ingewikkelde presentaties maken die hun vakmanschap laten zien.