Fishspaal Bergen
Image default
Aanbiedingen

Goedkope versus dure matras

Goedkope versus dure matras

Bij het zoeken naar een nieuwe matras kan het u opvallen dat er een groot verschil in kosten kan zijn tussen verschillende matrassen. Sommige matrassen vereisen een investering van duizenden euros, terwijl andere slechts een paar honderd euro vragen voor het product. Dus wat is het verschil tussen deze goedkope en dure matrassen, en hoe weet je welke je moet kiezen?

De termen “goedkoop” en “duur” kunnen subjectief zijn, dus wat kwalificeert als goedkoop en duur als het gaat om matrassen? In de slaapwereld wordt een matras meestal als matras goedkoop beschouwd als hij minder dan 1000 euro kost voor een queensize matras. Wij beschouwen een matras als duur als het meer dan 2000 euro kost. Een matras met een gemiddelde prijs ligt daar ergens tussenin. Er zijn verschillende factoren die de prijs van een matras bepalen. De kwaliteit van de materialen, de duurzaamheid en het comfort zijn slechts enkele eigenschappen die de prijs bepalen.

  • Materialen

De kwaliteit en de prijs van de materialen zijn van invloed op de prijs van de matras. Veel matrassen bevatten bijvoorbeeld schuim, maar het specifieke type is van invloed op de prijs. Traagschuim en latexschuim zijn hoogwaardige materialen en zullen daarom de prijs van de matras verhogen. Andere schuimsoorten, zoals polyschuim, zijn wat minder van kwaliteit en zitten meestal in goedkopere matrassen. Deze goedkopere matrassen kunnen ook een lagere kwaliteit spiraal hebben als het om hybride bedden of bedden met binnenvering gaat. 
De dure matrassen kunnen soms zo prijzig zijn vanwege de extra extraatjes die ze hebben. Matrassen met hypoallergene en/of organische materialen zijn duurder. Toegevoegde koelingsfuncties zullen ook de prijs opdrijven. Sommige matrassen worden geleverd met uber geavanceerde technologie, een eigen wifi-box en mobiele app die het gevoel verandert met een druk op de knop. Dit soort technologie vind je niet in een matras goedkoop.

  • Proefperiode/Garantieperiode

Een ander groot verschil tussen goedkope en dure matrassen zijn de proef- en garantietermijnen die het bedrijf biedt. De standaard voor goedkope matrassen is een proefperiode van 100 nachten en 10 jaar garantie. Voor dure matrassen geldt meestal een proefperiode van 365 nachten en levenslange garantie. Bedrijven die lange proefperiodes en levenslange garantie bieden, hebben er vertrouwen in dat je van hun product zult houden en dat het lang meegaat. 
Vergeet niet dat het ongeveer 30 dagen duurt om aan een nieuwe matras te wennen, dus profiteer van die proefperiode! De meeste verkopers zouden deze gegevens op hun website moeten vermelden, dus zoek er zeker naar. 

  • Dichtheid/Hoogte

Een ander groot verschil tussen goedkope en dure matrassen is hun hoogte en dichtheid. Een martas goedkoper is meestal dunner met slechts een paar lagen materiaal. Dure matrassen zullen meestal hoger liggen door meerdere lagen van verschillende materialen. Deze dure matrassen kunnen ook gemaakt zijn van materialen met een hoge dichtheid, zoals traagschuim. Het is echter belangrijk op te merken dat goedkope matrassen gemakkelijk kunnen worden opgewaardeerd in hoogte en dichtheid met de toevoeging van een matras topper.

  • Duurzaamheid

Dure matrassen gaan doorgaans langer mee dan een matras goedkoop voor de hoogwaardige materialen. Deze materialen maken de matras duurzamer en bestand tegen de natuurlijke slijtage die in de loop der jaren optreedt. Als het matras duurzamer is, hoef je het minder vaak te vervangen. De prijs is hoger omdat ze bedoeld zijn om tien jaar of zelfs langer mee te gaan, niet slechts een paar jaar. Bekijk ons stuk over hoe vaak je die matras moet vervangen voor meer informatie.

matras