Fishspaal Bergen
Image default
Kunst en Kitsch

Inlijsten, conserveren en restaureren van een schilderij

Al dertig jaar is Marquant Kunsthandel in Laren een specialist op het gebied van inlijsten en restaureren van een schilderij. Of het nu gaat om museale kunst, een dierbaar borduurwerk, een familiewapen of een prachtige foto; voor ieder kunststuk is er een passende lijst. Klassiek en modern, groot en klein en in de meest uiteenlopende kleurstellingen en materialen. Ook kadering en passe-partouts worden vakkundig op maat gemaakt. Deze worden afgestemd op persoonlijke wensen waarbij ook duidelijk geadviseerd wordt met betrekking tot maat- en kleurstelling. Daarnaast bent u hier aan het juist adres voor het laten restaureren van een schilderij met antieke lijsten.

Restaureren van verschillende werken

Ook op het gebied van professionele kunstrestauratie is Marquant in Laren een begrip. Door de invloed van vocht, brand, te droge lucht, te fel licht of door zichtbare vlekken door bepaalde (chemische) stoffen, kan er schade zijn ontstaan aan een kunstwerk. Er wordt uitgebreid geïnventariseerd om wat voor schade het gaat en vervolgens gaan ze stapsgewijs te werk om een schilderij zo goed mogelijk te restaureren. Eventuele scheuren in een doek worden gehecht of anderszins behandeld en ook andere schade als bobbels en deuken in de verf worden verholpen. Planeren van een doek is vaak nodig omdat het doek is vervormd tijdens het oplopen van de schade. Hierna worden de lacunes (krassen) uiterst vakkundig geretoucheerd en wordt een nieuwe vernislaag aangebracht.

Conserveren van werken

Met conservering van schilderijen wordt het schilderstuk zo lang mogelijk in goede staat behouden. Dat een schilderstuk veroudert is onvermijdelijk, maar sporen hiervan kunnen worden vertraagd door omgevingsfactoren als luchtvochtigheid en temperatuur beter te reguleren. Ook de invloed van licht is uiteraard van groot belang. Er ontstaat in de loop der jaren spontane verouderingen en er kan een chemische verandering van pigmenten optreden. Kleuren kunnen transparant worden of verbleken. Na het restaureren van een schilderij, wordt het doek gereinigd en geretoucheerd om het uiteindelijk opnieuw te vernissen. Het doek kan daarna voorzien worden van museumglas. Het is aanbevelingswaardig om schilderwerken regelmatig te laten controleren op de conditie van zowel de verf- als vernislaag van het doek.

https://www.marquantkunsthandel.nl/