Fishspaal Bergen
Image default
Auto’s en Motoren

Wat is een RC auto?

Als je het woord RC auto hoort, denk je niet meteen aan een bestuurbare auto. Maar dit is het wel, vanaf een afstandje een auto besturen, zonder dat je hier zelf achteraan hoeft te rennen. Het is razend populair geworden en in een korte tijd zijn de auto’s ook goed verder ontwikkeld. Eerst kon je namelijk alleen maar voor- en achteruit, maar nu kun je ook al bochten maken, van links naar rechts rijden en zelfs inparkeren als je even genoeg hebt van je auto. Zo kun je dus hele parcoursen afleggen, zonder dat je hier zelf heel erg moe van wordt.

Waar staat RC voor?

Waarom wordt een bestuurbare auto RC auto genoemd? Nou, eigenlijk is het heel simpel. RC staat namelijk voor Radio Controlled. Een RC auto wordt dus zo genoemd, omdat het draait om radioactieve golven. Deze worden namelijk uitgezonden door een zender, de afstandsbediening die het autootje bestuurd. Zo kun je dus je auto naar rechts of links laten gaan. Er worden dan namelijk pulsen afgegeven via de radioactieve golven, zodat de auto weet welke richting die op moet. Dus als er RC voor een speelgoed autootje staat, weet je dat deze altijd bestuurbaar is vanaf een afstand. Staat dit er niet voor, vraag het dan altijd even na.

Pulsen voor verschillende richtingen

Bij een bestuurbare auto zitten vaak zes elementen op het besturingskastje. Je kunt met een auto bijvoorbeeld vooruit en achteruit. Maar je kunt tegenwoordig ook links vooruit en rechts vooruit of links achteruit en rechts achteruit. Voor al deze handelingen geef je pulsen af aan je besturings auto. Voor vooruit geef je bijvoorbeeld zestien pulsen af en voor achteruit veertig pulsen. Dit doe je niet zelf, je klikt bijvoorbeeld niet zestien keer een knopje in, voordat de auto vooruit gaat, maar dit doet de afstandsbediening via de radiogolven. Die geeft door dat het zestien pulsen is en daardoor gaat jouw autootje vooruit. Best indrukwekkend als je er zo over nadenkt.