Fishspaal Bergen
Image default
Mobiliteit

Zo kun je de stuurhoogte van je racefiets eenvoudig verstellen!

Het verstellen van de stuurhoogte van je racefiets is iets dat iedere racefiets eigenaar moet weten. Hier kun je in stappen eenvoudig lezen hoe je de stuurhoogte van je racefiets kan verstellen. 

Stap 1: Verwijder de balhoofdbout

De eerste stap is dat je de balhoofdbout moet verwijderen. Boven het balhoofdstel van je racefiets kun je een rond kapje vinden, wat het balhoofdpakje met een bout is. Deze bout kun je eraf draaien, tegen de klok in. Hier heb je wel een inbussleutel 4 of 5 voor nodig. 

Stap 2: De spacers verwijderen

De tweede stap is het verwijderen van de spacers. Dit zijn de ringen en het ronde kapje die over de stuurbuis geschoven zijn.

Stap 3: Schuif het stuur eraf

Nu kun je het stuur eraf schuiven, aan de zijkant van de stuurpen kun je twee kleine boutjes vinden. Deze draai je een stukje los, maar niet helemaal eruit. Meestal heb je hier een inbussleutel 4 voor nodig. Deze boutjes zullen wel steviger vastzitten dan de andere bout die je hiervoor het losgedraaid. Als de boutjes los genoeg gedraaid zijn kun je met de stuurpen het stuur van je racefiets af schuiven. Het stuur kun je gewoon aan de kabels laten hangen in de tussentijd. 

Stap 4: Bepaal de hoogte van het stuur

In deze stap kun je de spacers weer terug op het stuurbuis schuiven, het aantal ringen hangt af van de hoogte van je stuur. Het is belangrijk om niet al te veel spacers op het stuurbuis te zetten, het stuurbuis is dan niet meer sterk genoeg. Een vuistregel om te onthouden is dat de hoogte van de spacers niet groter mag zijn dat de dikte van de stuurbuis. Dit is ongeveer 30 millimeter.

Stap 5: Stuur terug zetten

De laatste stap is het terugzetten van de stuur. Het is belangrijk om het stuur en de stuurpen weer netjes terug op de stuurbuis te doen, draai hiervoor de boutjes terug aan de zijkant, maar draai ze nog niet vast. 

Stap 6: Plaats het balhoofdkapje

Zet het kapje weer terug op de stuurbuis en zet de grote bout weer terug. Draai deze erin met de inbussleutel, maar zet deze nog niet vast.

Stap 7: Voorvork vastzetten

Nu is het de stap om de voorvork vast te zetten. Knijp de linker rem in en beweeg de racefiets naar voren en naar achteren, nu hoor je de voorvork bewegen in het frame.

Stap 8: Stuur vastzetten

De laatste stap is het weer vastzetten van je stuur. Zet deze recht en draai de boutjes aan de zijkant van de stuurpen weer vast. Draai het niet te hard aan.