Fishspaal Bergen
Image default
Sport

Nieuwe vislijn kopen

Heb je nieuwe vislijn nodig, dan je kiezen uit héél veel verschillende lijnen. Zoek meer eens bij een online hengelsport winkel onder deze categorie. Hierbij kom je verschillende lijnen tegen en niet enkel in dikte, maar vislijn is ook gemaakt van verschillende soorten materiaal. Elk materiaal (en dikte) heeft eigenschappen die je meer of minder goed helpen bij het vissen. Elke vistechniek zoals statisch vissen met loodmontages, vissen met dobbers en oppervlakte vissen, vragen andere eigenschappen. In dit artikelen geven we enkele hoofdlijnen, waar je rekening mee kunt houden bij je volgende aankoop. 

 

Nylon vislijnen

Nylon is onomstotelijk de meest gebruikte vislijn. Deze lijn is erg goed betaalbaar, knoopt makkelijk en er is makkelijk mee te drillen. De rek in de lijn zorgt dat de kans op losschieters een stuk kleiner is dan heel strakke lijnen. De nylon lijn kan ongeveer 10% uitrekken in ruststand, voordat deze zal breken. Dit is erg handig om de uithalen van een sterke vis op te vangen, maar helpt weer een stuk minder, wanneer je een haak wilt zetten. Ook aanbeten kunnen op grote afstand een stuk minder tot niet doorkomen. Denk hierbij aan afstanden van meer dan 100m. De kans op vangen is hierdoor een heel stuk kleiner geworden. 

 

Fluorcarbon vislijnen

Eigenlijk is fluorcarbon ook een nylon vislijn. Echter zijn er aan het nylon vezels van koolstof toegevoegd. Door deze vezels is de lijn een stuk zwaarder, waardoor deze goed afzinkt. Daarbij is de lijn extra schuurbestendig, maar misschien wel de mooiste eigenschap is, is dat de lijn bijna onzichtbaar wordt onderwater. Dit kan goed helpen, wanneer je in helder water vist of op erg schuwe vissen. Als nadeel heeft het dat de lijn minder trekkracht heeft dan nylon. Aldus het breekpunt is eerder bereikt bij een zelfde dikte. Dit is de reden dat een fluorcarbon vislijn vaak beter een stuk dikker gevist kan worden dan wanneer nylon wordt ingezet. 

 

Gevlochten lijnen

Een gevlochten lijn is een lijn die uit verschillende strengen bestaat. Deze worden in verschillende patronen geweven, om een sterke lijn over te houden. Het voordeel van deze lijn (en tevens nadeel) is dat er nagenoeg geen rek aanwezig is. Voor het drillen is dit erg prettig, doordat je alles kunt voelen wat de vis doet. Ook is het makkelijk om de haak te zetten. Echter is de kans ook groter dat de haak losschiet. Het advies is dan ook met een lossere slip te vissen en met een hengel met een zachter topgedeelte.

https://www.sportvisgigant.nl/