Fishspaal Bergen
Image default
Zakelijke dienstverlening

Outplacement: wat is het en hoe werkt het?

Herkent u de volgende situatie? „De groep ouderen binnen uw bedrijf is groot. U zou er zo een aantal kunnen aanwijzen die niet meer meekunnen of willen. Of, een medewerker doet al 10 jaar prima zijn werk, maar zijn nieuwe manager is ontevreden en wil eigenlijk van hem af. Wat moet je dan? Door verschillende omstandigheden wordt een filiaal gesloten. Voor een medewerker van het eerste uur en gewaardeerd collega is nu eigenlijk geen plaats meer, ontslag ziet u niet zitten. Maar de medewerker nog jaren aanhouden is ook geen optie dus wat dan?

Een mogelijke oplossing is outplacement, een proces waarbij een onafhankelijk outplacementbureau de (binnenkort) ontslagen werknemer bij de hand neemt en hem helpt bij het vinden van een andere, gelijkwaardige werkkring. Het is raadzaam de begeleiding meteen te starten na het slechtweer-gesprek. Dan voelt de werknemers waar geen plaats meer voor is, zich het meest in de kou gezet. Een medewerker raakt meestal niet alleen z’n baan en inkomen kwijt, maar ook z’n zelfvertrouwen en sociale status. Daarom is het zaak snel dat zelfvertrouwen te laten herwinnen. Het outplacementbureau begeleidt de werknemer vervolgens tot de proeftijd van een nieuwe baan is verstreken.

Outplacement is er niet alleen voor het hogere kader, voor de manager die met stille trom vertrekt en snel weer elders met een schone lei kan beginnen. Ook andere medewerkers komen hier tegenwoordig voor in aanmerking.

Outplacement geeft rust in de tent

Een bijkomend voordeel van outplacement is dat het onrust voorkomt. Het voorkomt dat er een sfeer het bedrijf binnensluipt van: vandaag hij, morgen ik.

Hoewel grote bedrijven met een actieve afdeling personeelszaken goed in staat zijn werknemers, die door teruglopende omzetten naar huis worden gestuurd, weer elders aan de bak te helpen, is de rol van een afdeling personeelszaken toch enigszins beperkt. Zo kost een goede begeleiding veel tijd en kan de man of vrouw van personeelszaken als bedreigend worden ervaren. Komt het tijdens de ontslagprocedure tot een juridisch gevecht, dan staat de personeelsfunctionaris namelijk tegenover de werknemer die hij tijdens de bemiddelingsperiode volledig in vertrouwen moet nemen. Uiteraard wordt dit rolconflict vermeden door met een gerenommeerd outplacementbureau in zee te gaan.

https://www.outplacementverzekering.nl