Fishspaal Bergen
Image default
Industrie

Sensoren en transducers zijn een fijne toevoeging

Sensoren zijn eigenlijk apparaten die verschillende functies kunnen hebben. Het doel van de apparaten is om iets te meten en hier dan op te reageren of bij te houden. Je kunt bijvoorbeeld een sensor in je gang ophangen die reageert als hij beweging meet. Zodra de sensor dan een glimp opvangt van iets of iemand die beweegt kan er bijvoorbeeld geprogrammeerd worden dat de sensor een camera laat filmen of dat het licht aan gaat in de gang. Een sensor vangt dus eigenlijk bepaalde prikkels op en zend dan een signaal door naar een ander soort apparaat.  

Waarom een sensor? 

Je kunt dus voor verschillende zaken een sensor plaatsen. Je vind ze vaak in combinatie met lichten en camera’s zoals ik hierboven heb uitgelegd, maar je komt sensoren bijvoorbeeld ook veel tegen in auto’s en andere voertuigen. Sensoren zijn vaak geprogrammeerd om bepaalde signalen uit te kunnen zenden. Dit is een zeer ingewikkeld proces en ook overbodig om allemaal uit te gaan leggen. Sensoren maken bepaalde handelingen eenvoudiger voor de mens. Je hoeft zelfs niet meer zelf het licht aan te klikken, dit is een taak die de sensor dan van jou overneemt. Kortom het aanschaffen van een sensor maak bepaalde zaken gemakkelijker.  

Wat is een transducer? 

Heb je ook al eens gehoord van een transducer? Dit is een speciaal apparaat dat ontwikkeld is om bepaalde energie om te zetten naar een andere vorm van energie. Denk bijvoorbeeld aan een windmolen. Een windmolen is een grote machine die geplaatst worden met het doel om de wind om te zetten in stroom. In zo een windmolen zit dan ook een grote transducer geplaats, die ervoor zorgt dat het omzetten van wind in energie mogelijk gemaakt kan worden. Ook dit is weer een heel ingewikkeld proces om zo snel even uit te leggen. Toch is het wel leuk om te weten wat nou een transducer is en wat het doet.  

Niet te missen 

Ook transducer komen meer voor dan je in eerste instantie zou denken. Net zoals de sensoren kunnen de transducers in verschillende settingen en voor diverse zaken gebruikt worden. Het is een apparaat dat niet alleen gebruikt word voor het omzetten van wind in energie. Een transducer kan namelijk diverse vormen van energie omzetten in een andere vorm van energie. Denk bijvoorbeeld aan licht, druk, beweging etc. Transducers en sensoren zijn dus eigenlijk vrijwel onmisbaar geworden in de wereld van nu, vooral met al die elektrische apparaten en technologie is het zeker een toevoeging. 

https://www.enmo.eu/transducers/