Fishspaal Bergen
Image default
Bedrijven

Soorten schilderijlijsten

Een schilderijlijst is een lijst, wordt ook wel een kader genoemd. Deze lijst is een soort frame waarin het schilderij is bevestigd. Het frame is om het schilderij te beschermen en biedt ook extra stevigheid voor het doek. Veel mensen vinden het frame ook een mooier beeld geven aan het kunstwerk. De lijsten werden vooral vroeger gebruikt, tegenwoordig vinden de kunstenaars dat hun schilderij beter uit komt zonder een lijst er om heen.

Lijsten van hout

De eerste lijsten waren vaak van hout. In de zestiende eeuw werden er naast de eenvoudige houten lijsten ook vergulde lijsten gemaakt, die waren gestoken in hout of gemodelleerd met gips. Deze lijsten werden gemaakt in de stijl van de barok. De lijsten waren erg sierlijk en vaak een beetje goudachtig van kleur. Dit waren ook vaak grote schilderijen.

Wissellijst

Er zijn ook wissellijsten, deze worden vaak gebruikt bij een galerie doordat je de werken in deze lijsten makkelijk en snel kunt verwisselen. Deze lijsten zijn gemaakt van ruit uit een glas of van doorzichtig kunststof. Op de achterkant van deze lijsten zitten klemmetjes waardoor je hem makkelijk open kunt maken en het kunstwerk of de foto kunt verwisselen. Als je van een olifanten schilderij naar een van een landschap wilt gaan. 

Passe-partout

Een passe-partout is een stuk karton dat als een soort rand om of over een ingelijst kunstwerk wordt heen gelegd. Dit wordt gebruikt als een bescherming, als een versiering, of om ruimte op te vullen als het werk wat kleiner is dan de lijst. Vaak wordt het stuk karton als een rechthoek uitgesneden met een venster in het midden. Er zijn ook passe-partouts met vormen en versiersels. 

https://www.schilderijbestellen.nl/