Fishspaal Bergen
Image default
Financieel

Vandaag alle informatie op een rij: wat is Wft precies?

Wat is Wft precies? 

Wft is de afkorting voor: Wet op Financieel Toezicht. Deze wet bestaat uit een groot aantal regels en voorschriften die gelden voor alle medewerkers binnen de financiële dienstverlening. De wet is op 1 januari 2007 in het leven geroepen door de Rijksoverheid. Reden hiervan is om de kwaliteit van de financiële dienstverlening te waarborgen. In de wet staat onder andere dat iedereen die werkzaam is binnen de financiële sector, bijvoorbeeld een financieel adviseur bij een bank, in het bezit moet zijn van een of meerdere Wft-diploma’s. Op die manier kan de overheid bijhouden wie er allemaal financieel advies geeft en of ze hier bekwaam genoeg voor zijn. 

Wat is Wft precies? Lees hier welke opleidingen er zijn en hoe je jouw diploma zo spoedig mogelijk behaalt. 

De Wft dient ook ter bescherming van de consument. De consument vertrouwt namelijk een hoop geld toe aan een financiële instelling en er is een kans dat hij of zij opgelicht wordt. Bovendien krijgt de consument meer vertrouwen in een financieel medewerker wanneer hij of zij over een diploma beschikt.  Er zijn in totaal negen verschillende Wft-diploma’s. Het diploma of de diploma’s die jij nodig hebt, hangt af van de functie die je betreedt. De Wft-diploma’s die je kunt behalen, zijn:   

  • Wft Basis 

  • Wft Zorg

  • Wft Consumptief Krediet

  • Wft Schade Particulier

  • Wft Vermogen 

  • Wft Inkomen

  • Wft Schade Zakelijk

  • Wft Hypothecair Krediet

  • Wft Pensioen 

De Wft Opleiding 

Het is niet verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden: het volgen van de Wft Opleiding alvorens je je inschrijft voor het Wft-examen. De opleiding stoomt je als het ware klaar op het examen door te voorzien in alle nodige kennis en vaardigheden. Ook kun je tijdens de opleiding alvast oefenen met diverse oefenvragen en oefenexamens. Je vergroot je slagingskansen enorm. 

Wft Examen

Op het moment dat je de opleiding met succes doorlopen hebt, ben je er klaar voor om deel te nemen aan het Wft-examen. Je schrijft je hier zelf voor in en kiest een examenlocatie bij jou in de buurt. Het examen duurt in totaal tussen de 90 en 135 minuten. De vragen uit het examen zijn onderverdeeld in drie categorieën, te weten: Kennis en Begrip, Professioneel Gedrag en Vaardigheden en Competenties. Nadat je het examen gemaakt hebt, ontvang je binnen 48 uur de uitslag van DUO. Ben je geslaagd? Dan ben je officieel in het bezit van het Wft-diploma. 


Wil jij gegarandeerd jouw Wft-diploma behalen? Volg dan eerst de Wft Opleiding. Lees hier waar je dit kunt doen en wat het kost.

http://financieel.hoffelijk.nl