Fishspaal Bergen
Image default
Hobby en vrije tijd

5 tips om je vijver schoon en helder te houden

Een vijver is een geweldige aanwinst voor je tuin. Niets is mooier dan luisteren naar het kabbelend water en kijken naar de verschillende dieren die door het water aangetrokken worden. Ook kan het erg rustgevend zijn om naar de vissen te turen die zich langzaam of juist snel door het water bewegen. Een vijver brengt dan ook veel leven met zich mee. Uiteraard wil je die vijver dan ook zo goed als mogelijk schoon en helder houden. Want zo mooi helder blijft het water natuurlijk niet als je er zelf niets aan doet. Algen krijgen de kans om zich te ontwikkelen in het water en je water kleurt langzaam groen. In dit artikel geven wij je vijf tips om je vijver mooi schoon en helder te houden en algen geen kans te geven.

Tip 1: Zorg voor voldoende planten

Beplanting in je vijver, met name zuurstofplanten is altijd goed voor het vijverwater. Waterplanten absorberen de voedingsstoffen in de vijver en vangen zonlicht op. Hierdoor krijgen algen minder kans te groeien. Zuurstofplanten zijn dus eigenlijk voedselconcurrenten van de algen en houden je water mooi helder.

Tip 2: De vissen niet teveel voeren

Vissen in je vijver is erg gezellig. Het maakt je vijver compleet. Je wilt je vissen natuurlijk goed verzorgen en daarbij hebben we de neiging ze vaak teveel voer te geven. Dat is niet nodig. De vijver zelf bevat al veel voedingsstoffen en voer dat niet opgegeten wordt, simpelweg omdat de vis vol zit, lost op in het water. De voedingsstoffen, mineralen en eiwitten uit dat voer mengen zich in het water en zorgen ervoor dat algen meer kans hebben te gaan groeien. 

Tip 3: Zorg voor voldoende schaduw in je vijver

Algen groeien door onder andere zonlicht. Het is dan ook belangrijk dat een groot deel van de vijver in de schaduw ligt. Is dat niet het geval, dan zou je ervoor kunnen kiezen een waterlelie in je vijver te plaatsen. Deze hebben grote bladeren en geven je vijver dan ook de nodige schaduw.

Tip 4: Een schone bodem

Bladeren die van de boom gevallen zijn, maar ook plantenresten uit je vijver zakken naar de bodem van je vijver. Teveel afval op de bodem zorgt ervoor dat de bodem gaat rotten en de zuurgraad van je vijverwater omhoog gaat, wat kans op algenproblemen, het uitsterven van de vissen en een slechte plantengroei kan veroorzaken. Het is dan ook verstandig zo nu en dan de bodem van de vijver schoon te maken. Ook drijvend blad verwijderen van het oppervlak kan uiteraard bijdragen aan een schonere bodem.  

Tip 5: Zorg altijd voor een goede vijverfilter

Misschien wel de meest belangrijkste tip van allemaal heeft te maken met de vijverfilter. Deze zorgt voor een goede doorstroming van het vijverwater, wat weer gunstig is voor het zuurstofgehalte van je water. Daarnaast filtert het grove vuildeeltjes en plantenresten uit het water en dat komt het water weer ten goede. Om het plaatje helemaal compleet te maken zijn er ook UV-C filters. Het ultraviolet licht van deze vijverfilter zorgt ervoor dat zwevende algen gedood worden en jouw water weer mooi helder en schoon wordt.