Fishspaal Bergen
Image default
Hobby en vrije tijd

Magneetvissen: wat is het en wat heb je nodig?

Magneetvissen: wat is het en wat heb je nodig?

Magneetvissen wordt steeds populairder, maar je moet daar toch het een en ander voor aanschaffen. Voor een complete set kijk hier. Er zijn verschillende soorten magneet die allemaal een bepaalde trekkracht hebben. Het is dus belangrijk om te kiezen voor een magneet die geschikt is voor diep of ondiep water. Doe eerst goed research zodat je niet meerdere magneten hoeft te kopen. 

Daarnaast heb je ook een stevig touw nodig, want je wil niet dat de magneet op de bodem komt te liggen. Daar is hij immers veel te duur voor! Ook is het handige om goede handschoenen uit te kiezen. Er kunnen namelijk ook magneet splinters van de bodem worden aangetrokken en die zie je niet maar die zorgen wel voor splinters in je handen. Een touw schuurt nu eenmaal en zeker als je meerdere uren per dag gaat magneetvissen heb je behoefte aan comfortabele handschoenen. Tevens is een krat of bak ook wel handig om alle spullen in op te bergen. Deze kun je thuis veilig opbergen, maar ook pak je in een keer alle spullen mee als je wil gaan magneetvissen.

Waarom is het zo populair?

Magneetvissen is een van de meest betaalbare hobby’s voor jong en oud. Niet is zo heerlijk als een echt apart item uit de zee of van de bodem van een rivier vissen. De aanschafwaarde is relatief laag, terwijl de levensduur lang is van goede spullen voor magneetvissen. Je kunt het vergelijken met de hype die er vroeger was met een metaaldetector. Die gebruikte je juist om op de oppervlakte voorwerpen van metaal te vinden. Daarnaast is het ook een hobby die leuk is om te doen met je gezin. Degene die gaan vissen hebben plezier, maar de andere die niet willen vissen ook. Je kunt namelijk een bootje huren om eens een keer ergens te gaan zoeken. Daar kunnen de mensen die willen zonnen of varen aan boord blijven en tussendoor wordt er gevist. Je kan dit heel gezellig maken met bijvoorbeeld een lunchpakket of een borrel.

Wat is het verschil tussen een enkelzijdige en dubbelzijdige magneet?

Een enkelzijdige magneet kun je alleen verticaal gebruiken. Dit betekent dat hij een kracht heeft tot de bodem, maar niet naar links en rechts. Daarnaast is de enkelzijdige niet echt geschikt voor diepe locaties. Hij heeft namelijk een kracht die naar boven trekt, terwijl dat geen garantie is dat je beet hebt. Deze zijn vaak het goedkoopste, maar we raden toch wel een dubbelzijdige aan als je hem vaker gaat gebruiken. 

De dubbelzijdige kun je ver gooien en daarbij weet je zeker als hij begint te trekken dat je beet hebt. Ook is de kans kleiner dat dit vast blijft hangen aan bijvoorbeeld een steen of andere objecten in het water. Daarnaast kun je van zowel boven als onder magneet opvissen en dat maakt je vangkans 2x zo groot. Tevens kun je hem ook slepend gebruiken wat je veel inspanning scheelt. Je hoeft hem namelijk niet steeds opnieuw in het water te laten zakken.