Fishspaal Bergen
Image default
Hobby en vrije tijd

Jerkbait voor de beste vangst

In Nederland vind je diverse soorten roofvissen. Denk aan de snoek, de snoekbaars en de meerval. Snoeken en snoekbaarzen zijn de meest geliefde vissen om op te sportvissen. Ze komen namelijk erg veel voor en laten zich vangen met kleine kunstazen of dood aas. Je kunt jerkbait gebruiken om deze roofvissen te vangen. Dit is een techniek die steeds meer wordt gebruikt door roofvissers. Met een jerk bait bepaal je namelijk zelf de actie van je kunstaas.

Wat is het?

Jerk bait is een kunstaas dat een prooi imiteert. Met dit aas ga je vervolgens proberen de roofvis te verleiden. Ze zijn in verschillende soorten verkrijgbaar. Sommige lijken sprekend op een baars of voorn, maar andere zijn juist erg fel gekleurd. Het aas is voorzien van loden gewichtjes. Deze zorgen ervoor dat het aasje lijkt te zweven in het water, wat het meer realistisch maakt.

Zoals eerder benoemd, bepaal je zelf de actie van het kunstaas. De beweging van de hengel creëert de beweging van het aas. De bedoeling van vissen met dit aas is dat je schokt of rukt aan de hengel, waardoor je een soort spel kunt spelen met de roofvissen. Het is voor het vissen met dit aas belangrijk dat het aas past bij de grootte van de roofvis. Anders vinden de roofvissen het waarschijnlijk niet waard om op een kleine prooi te jagen.